GAYRİSAFİ YURT İÇİ HÂSILAİÇİNDEKİ PAYI
Gayrisafi yurt içi Ar-Ge harcamasının GSYH içindeki oranı 2023 yılında %1,39 iken, 2024 yılında 44 trilyon 587 milyar 225 milyon TL'lik GSYH içindeki oranı %1,46 oldu. En fazla Ar-Ge harcaması mali ve mali olmayan şirketler tarafından yapıldı. Ar-Ge harcamalarında mali ve mali olmayan şirketler %64,8 ile en büyük paya sahip olurken, bunu %30,9 ile yükseköğretim takip etti. Kâr amacı olmayan kuruluşlar tarafından yapılan Ar-Ge harcamalarının da dâhil olduğu genel devlet Ar-Ge harcamalarının toplam Ar-Ge harcamaları içindeki payı ise %4,3 oldu. Ar-Ge harcamaları içerisinde personel harcamaları %59,5 ile en büyük harcama kalemini oluşturdu.
MALİ VE MALİ OLMAYAN ŞİRKETLER
Ar-Ge harcamalarının 2024 yılında %53,8'i mali ve mali olmayan şirketler tarafından finanse edilirken genel devlet Ar-Ge harcamalarının %30,4'ünü, yükseköğretim %12,9'unu, yurt dışı kaynaklar %2,9'unu ve diğer yurt içi kaynaklar yaklaşık olarak %0,01'ini finanse etti. Tam zaman eşdeğeri (TZE) cinsinden 2024 yılında toplam 310 bin 473 kişi Ar-Ge personeli olarak çalıştı. Sektörler itibarı ile dağılımına bakıldığında ise TZE cinsinden toplam Ar-Ge personelinin 2024 yılında %67,1'i mali ve mali olmayan şirketlerde, %30,0'ı yükseköğretimde ve %2,9'u kâr amacı olmayan kuruluşların da dâhil edildiği genel devlet sektöründe yer aldı.
KADIN AR-GE PERSONELİNİN ORANI %34,2 OLDU
TZE cinsinden kadın Ar-Ge personel sayısı, 2024 yılında 106 bin 74 kişi ile toplam Ar-Ge personel sayısının %34,2'sini oluşturdu. Sektörler itibarıyla TZE cinsinden kadın Ar-Ge personel oranı yükseköğretimde %47,9, kâr amacı olmayan kuruluşların da dâhil edildiği genel devlette %30,6, mali ve mali olmayan şirketlerde ise %28,2 oldu.