Elektrikli Hızlı Tren Seti seri üretimi başladı

Elektrikli Hızlı Tren Seti seri üretimi başladı
 Muhabir
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Milli ve yerli elektrikli tren seti projesinde seri üretime başlandığını açıkladı.

Bakan Uraloğlu, ‘Yeni Sakarya’ ismini verilen ilk ‘Milli ve Yerli Elektrikli Tren Seti Projesi'nde iki prototip setin tamamlanarak hizmete sunulduğunu, seri üretime başlandığını ve 2030 yılına kadar bu tren setlerinin sayısını 56’ya tamamlamayı planladıklarını kaydetti.

SÜRÜCÜSÜZ YERLİ METRO SETİ TESLİM TÖRENİ

Bakan Uraloğlu, Ankara’nın Sincan ilçesinde düzenlenen ‘İstanbul Havalimanı Metrosu Sürücüsüz Yerli Metro Seti' teslim törenine katıldı. Törende konuşan Uraloğlu, katma değer üreten, yüksek teknolojili ve özgün tasarımlı ürünlerle küresel pazarda yer edinmiş bir Türkiye olmanın önünde hiçbir engel olmadığını ifade etti. Tüm projelerde ‘yerlilik ve millilik’ hususunu ön planda tuttuklarını ifade eden Bakan Uraloğlu, “2023 yılı Nisan ayında ilk milli elektrikli tren setlerimizi hizmete aldığımız, eylül ayında yüzde 70 yerlilik oranı ile üretilen yerli ve milli sürücüsüz metro aracımızı raylara indirdiğimiz ve şimdi de Halkalı-İstanbul Havalimanı-Gayrettepe metro hatlarında kullanılacak ilk sürücüsüz yerli metro setimizi teslim alarak taçlandırdığımız bir yıl oldu. 2023 yılında Türkiye Yüzyılı’na yakışır bir başlangıç yaparak, yerli aracımız Togg’a kavuştuğumuz gibi yerli ve milli sürücüsüz metro setlerimize de kavuştuk” şeklinde konuştu.

YERLİ METRO SETİ KULLANILACAK

2023 yılında İstanbul Havalimanı-Gayrettepe Metrosu’nda bir ilk yaşandığını da hatırlatan Uraloğlu, “Yerli ve milli metro sinyalizasyon sistemlerini kullanmaya başladık. Şimdi, teslim aldığımız sürücüsüz yerli metro setimizi de Halkalı-İstanbul Havalimanı ve Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metro hatlarımızda kullanacağız” diye konuştu.

2024 YILI İLK ÇEYREĞİNDE ‘KÂĞITHANE-GAYRETTEPE’ KISMINI DA AÇACAĞIZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleri ile İstanbul Havalimanı-Gayrettepe metro hattının İstanbul Havalimanı-Kağıthane kısmını İstanbulluların hizmetine açtıklarını hatırlatan Uraloğlu, 2024 yılı ilk çeyreğinde Kağıthane-Gayrettepe kısmını da açmayı planladıklarını kaydetti.

“İŞİTME ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZ İÇİN LCD EKRANLAR YERLEŞTİRİLDİ”

Uraloğlu, metro setlerinde sesli ve görsel yolcu bilgilendirme, acil bir durumda haberleşme sistemleri, kapalı devre kamera sistemleri, özel bagaj taşıma bölümleri, engelli yolcular için güvenli alanların da mevcut olduğunu belirtti. Uraloğlu, “İşitme engelli vatandaşlarımızın anonsları okuyabilmesi için özel LCD ekranlar da vagon içine yerleştirildi. Ayrıca İstanbul Havalimanı ile seyahat edecek yolcularımız da havalimanı uçuş bilgilerini araç içerisinde takip edebilecekler“ ifadelerine yer verdi.

“İHTİYAÇ DUYULAN KAYNAK 22,6 EURO”

Uraloğlu, ayrıca kamu ve özel sektör bazında raylı sistem araçları ihtiyacının belirlenmesine yönelik yaptıkları çalışmalarda 2035 yılına kadar Türkiye’nin ihtiyaçlarını belirlediklerini ve verimli bir işletmecilik için ihtiyaç duyulan kaynağın 22,6 milyar euro olduğunu bildirdi. Uraloğlu, Türkiye’nin saatte 160 kilometre hıza sahip ‘Yeni Sakarya’ ismini verilen ilk ‘Milli ve Yerli Elektrikli Tren Seti Projesi'nde iki prototip setin tamamlanarak hizmete sunulduğunu, seri üretime başlandığını ve 2030 yılına kadar bu tren setlerinin sayısını 56’ya tamamlamayı planladıklarını kaydetti.

YERLİ VE MİLLİ ÜRETİM

Saatte 225 kilometre hıza sahip ‘Milli ve Yerli Elektrikli Hızlı Tren Seti Projesi'nde de tasarım çalışmalarında son aşamaya geldiklerini ifade eden Uraloğlu, “2024 yılında prototip üretimin tamamlanmasını planlıyoruz” diye konuştu. “Eskişehir 5000 Milli Elektrikli Anahat Lokomotifi Projesi’nde de prototip imalatını tamamlayarak raylara indirdik” diyen Uraloğlu, milli banliyö tren seti prototip araç üretimi çalışmalarının da devam ettiğini bildirdi. Uraloğlu, “Milli tren vizyonu ile milli banliyo ve hızlı tren projesinde cer motoru, cer konvertörü ve tren kontrol yazılımını da TÜBİTAK-RUTE ile birlikte TÜRASAŞ markalı olarak geliştiriyoruz. Artık ASPİLSAN tarafından yüzde 51 yerlilik oranıyla üretilen ilk ihtiyaç aküsü bataryalarına sahip metro araçları da kullanacağız” açıklamasında bulundu.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.