Taşa dönüşen düğün halkı

Taşa dönüşen düğün halkı
Şehitler Diyarı olarak tanınan, ülkemize birçok sanatçı ve birçok evliya kazandıran Kırıkkale, bazen de esrarengiz ve ilginç rivayetlere konu olmuştur

620 YILLIK EFSANE
Bu efsane yüzlerce yıldır, yöre halkının birbirine anlattığı, dinleyenlerin inanmakta güçlük çektiği, kimi zaman ise dinleyenin tüylerini ürperten bir efsanedir. Yöre halkı olayı şöyle anlatır. Olay, kimileri tarafından Kırıkkale Kent Ormanı, kimileri tarafından ise Yüzüncü Yıl Ormanı olarak bilinen bölgede yaşanmıştır. Yöre halkı, olayın 1402 yılında meydana gelen Ankara Savaşı sırasında yaşandığını dile getirir. 


DÜĞÜN ALAYI TAŞA DÖNÜŞÜR 
Rivayete göre, o yıllarda yörede yaşayan oldukça varlıklı bir beyin oğlu, köydeki genç ve güzel bir kıza aşık olur. Kızı görür görmez kara sevdaya tutulan zengin bey oğlu, soluğu babasının yanında alır ve o kızla evlenmek istediğini söyler. Ancak genç kızın gönlü başka bir köyde çobanlık yapan bir delikanlıdadır. Beyin zengin oğlu, genç kızın gönlünün başkasında olduğunu bilmesine rağmen zenginliğini kullanarak, kızı babasından alabileceğini düşünmektedir. Zengin bey ve oğlu kısa süre sonra genç kızın evine gider ve kızı babasından isterler. Tam da tahmin ettikleri gibi olur ve kızın babası zengin olan ağaya karşı gelemez ve kızını verir. 

ÇALGILAR ÇALINMIŞ, OYUNLAR OYNANMIŞ
Düğün hazırlıkları hızlı bir şekilde başlar ve düğün günü gelip çatar. Zengin beyin oğlu, güzel genç kızla evleneceği için oldukça mutludur. Ancak genç kızın gönlü hala diğer köydeki çoban için atmaktadır ve evlenmeyi istememektedir ama el mahkumdur. Düğün günü sonunda gelip çatmıştır. Çalgılar çalınmış, oyunlar oynanmış, köy halkının karnı tıka basa doyurulmuştur. Düğünün sonlarına gelindiği zaman gelin ata bindirilmiş, davullar ve zurnaların eşliğinde yeni evine götürülmektedir. Bu sırada genç kız tüm içtenliği ile Allah’a dua eder. Genç kız duasında, “Allah’ım, beni bu adama eş edeceğine, şuracıkta taş et” der. Genç kızın duası anında kabul olur ve gelin de dahil olmak üzere tüm düğün alayı bir anda taşa dönüşür.”

Haber: Burak Çalışkan 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.