Sözleşmeli öğretmenler mağdur olmasın!

Sözleşmeli öğretmenler mağdur olmasın!
Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan sözleşmelilerin kadroya alınmasıyla ilgili Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Yücel Karabacak, açıklamalarda bulundu.

NAKİL HAKLARINA SAHİP OLACAKLAR 
Karabacak, “Sözleşmelilerin kadroya alınmasına dair TBMM’ye sunulan kanun teklifine göre Kadroya geçirilen personel sözleşmeli pozisyonda geçirilen süreler dahil dört yıl hizmet süresini tamamladıkları tarihten itibaren nakil hakkına sahip olacaklardır.  Bu durum, mevcut sözleşmeli öğretmenlerimizi mağdur edecek bir düzenlemeyi getirmektedir. Şöyle ki; hali hazırdaki mevzuata göre öğretmenlerimiz, 3+1 çakılı sözleşmeli olarak atanmaktadır. Göreve başlayan öğretmenlerimiz 3 yıl sözleşmeli 1 yıl da kadrolu olarak atandıkları yerde görev yaptıktan sonra tayin hakkına kavuşmaktadır.”

EŞ DURUMUNDAN TAYİN İSTEYEBİLECEK
“Ancak 3. yılın sonunda kadroya geçen öğretmenlerimiz, eş durumundan dolayı mazeret tayini hakkını kullanabilmektedir. Fakat yeni getirilecek düzenlemeyle, “sözleşmeli pozisyonda geçirilen süreler dahil dört yıl hizmet süresinin tamamladıkları tarihten itibaren nakil hakkına sahip olacaklardır” ifadesiyle, mazeret tayinleri dahi dördüncü yılın tamamlanmasıyla yapılabilecektir. Bu ne demektir: diyelim ki, mevcut mevzuata göre, 2 yıllık hizmeti olan Ayşe öğretmenimiz önümüzdeki yıl 3. hizmet yılını doldurduktan sonra kadroya geçecek ve eş durumundan tayin isteyebilecektir.”
 
GERİYE GÖTÜREN BİR DÜZENLEME YAPAMAZ
“Ancak şu an TBMM’ye sunulan teklif yasalaşırsa Ayşe öğretmenimiz 4 yılını doldurduktan sonra yani 2 yıl sonra mazeret tayini hakkını kullanabilecektir. İşte buna tam anlamıyla Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak denir. Bunu kabul etmiyoruz! Yasa koyucu, çalışanların mevcut hak ve kazanımlarını geriye götüren bir düzenleme yapamaz! Yapılması gereken, süre şartına bağlı kalmaksızın kadroya geçirilen tüm öğretmenlerimizin diğer kadrolu meslektaşlarının sahip olduğu tüm haklardan istisnasız faydalanmasını sağlamaktır. Aksi takdirde, hem hukuki hem de vicdani büyük bir hata yapılmış olacaktır. TBMM’de komisyon aşamasında bu çok arazlı durumun mutlaka düzeltilmesi elzemdir. Sendikamız, Meclis safhasında süreci yakından takip edecektir” dedi.

Haber: Burak Çalışkan 
 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.