Pandemi, depresif bozuklukları artırdı!

Pandemi, depresif bozuklukları artırdı!
Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, “10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü” nedeniyle açıklamalarda bulundu

CİDDİ ŞEKİLDE KESİNTİYE UĞRAMIŞTIR
Ağırtaş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Bu yıl da 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü aracılığıyla pandeminin psikolojik sağlığımıza etkilerine dikkat çekilmesine, iyileştirme ve ruh sağlığını koruma çabalarımızın yeniden gündeme getirilebilmesine olanak sağlanmıştır. COVID-19 salgını, ruh sağlığı için küresel bir kriz yaratarak kısa ve uzun vadeli stresleri körüklemiş ve milyonların ruh sağlığını olumsuz etkilemiştir. Tahminlere göre, pandeminin ilk yılında hem anksiyete hem de depresif bozukluklarda yüzde 25'ten fazla artış olduğu bildirilmiştir. Aynı zamanda, pandemi koşulları ve fiziksel sağlık öncelikleri nedeniyle tüm dünyada ruh sağlığı hizmetleri ciddi şekilde kesintiye uğramıştır. “


GÜÇLENDİRİLMESİ BİR ZORUNLULUKTUR
“Bu süreçte dünyada artan sosyal ve ekonomik eşitsizlikler, uzayan çatışmalar, şiddet ve halk sağlığı acil durumları tüm nüfusu etkileyerek daha iyi bir refaha yönelik ilerlemeyi tehdit etmektedir.  Akıl sağlığı ihtiyaçlarının tamamının toplum temelli erişilebilir, uygun fiyatlı ve kaliteli hizmet ve destek ağı aracılığıyla karşılanabilmesi için ruh sağlığı hizmetlerinin güçlendirilmesi bir zorunluluktur. Dünya Ruh Sağlığı Günü 2022 yılı teması “Herkes İçin Ruh Sağlığı ve İyilik Halini Küresel Öncelik Haline Getirmek” olarak belirlenmiştir. Damgalanma ve ayrımcılık ne yazık ki sosyal içerme ve doğru tedavi ve bakıma erişimin önündeki bir engel olmaya devam etmektedir.”

GENÇLERE YÖNELİK ETKİNLİKLER BAŞLATILDI
“Herkesin ihtiyaç duyduğu ruh sağlığı desteğine erişebileceği ve insan haklarını kullanmak için eşit fırsata sahip olduğu, herkesin akıl sağlığına değer verilen, desteklenen ve korunan bir dünya oluşturmak için çaba gösterilmesi gerekmektedir.  Üniversitelerin açılmasıyla birlikte özellikle üniversiteye yeni kayıt yaptıran gençlerin yeni bir şehre, okula ve hayata uyumlarını artırmayı hedef alarak yine ilimizde gençlere yönelik etkinlikler başlatılmıştır.”

PSİKOLOJİK SAĞLIĞIN KORUNMASI
“Bu etkinliklerde amaç gencin ihtiyaç duyabileceği tüm kurum ve kaynaklarla yüz yüze gelebileceği ortamlar hazırlayarak onların uyum sürecinde bilgilendirmek ve donanımlarını artırmak olmuştur. Her birimizin psikolojik sağlığın korunması, desteklenmesi ve iyileştirilmesi; ruhsal hastalığı olan kişilerin tedavi ve toplum içinde yaşama hakkını engelleyen damgalama ve ayrımcılıkla mücadele edilmesi, psikolojik iyilik halinin desteklenmesi için yapabileceği çok şey var.”


Haber: Burak Çalışkan


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.