Meme kanseri tanısı 2 yıl önceden yapılabiliyor

Meme kanseri tanısı 2 yıl önceden yapılabiliyor
Günümüzde erken tanı yöntemiyle birçok kanser türünün tedavisi mümkün. Uzmanlar tarafından erken tanı konulan birçok kanserde yüksek oranda başarı sağlandığı söyleniyor. Bu kanser türlerinin başında ise meme kanseri yer alıyor.

40 YAŞINDAN SONRA HER KADININ YAPTIRMASI GEREKİYOR
Meme kanserinde erken tanının önemi gün geçtikçe artıyor. Meme kanserinde erken tanı ve teşhis için büyük önem arz eden mamografi, özellikle 40 yaşından sonra her kadının düzenli olarak yaptırması gereken bir tarama yöntemi. Uzman hekimler erken tanı ve düzenli mamografi taramalarıyla birlikte bugün, yüzde 90 oranında meme kanserinde başarı sağlandığını belirtiyorlar.

10 KADINDAN BİRİNE TANI KONULUYOR
Uzmanlar mamografi yönteminin herhangi bir belirti ya da şikayet olmaksızın, olası kanserli hücrenin araştırılması amacıyla yapıldığını, test sonuçlarında şüpheli bir görüntünün tespit edilmesi durumunda ayrıntılı değerlendirme için hastanın tekrar çağırıldığını belirtiyor. Tekrar hastaneye çağırılan birçok hastanın endişelendiğini belirten uzmanlar bu konuda korku veya endişe etmeye gerek olmadığını, yeniden teste çağırılan 10 kadından 1’ine kanser tanısı konulduğunu ve istatiksel olarak da bu durumun doğrulandığını belirtiyor.

EN ÖNEMLİ NOKTA ZAMAN KAYBETMEMEK
Gerek tarama gerekse tanı amaçlı yapılan mamografide en önemli noktanın zaman kaybetmemek olduğunu söyleyen uzmanlar tarama sonrası memede görülen her belirtinin kanser olduğu anlamına gelmediğini, bu konuda endişe duyulmasına gerek olmadığını belirtiyor. Tarama amaçlı yapılan mamografinin 10 ile 15 dakika arasında sürdüğünün altını çizen uzmanlar, hastanın yoğun meme dokusuna sahip olması veya net değerlendirilemeyen lezyonlarla karşılaşıldığı zaman mamografinin daha detaylı yapıldığını ve ilave olarak ultrasonografiye de ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor. Ayrıca ek tetkik olarak da hastanın ailesinde kanser öyküsü olup olmadığı araştırılıyor. Birçok hastanın, ağrılı olması nedeniyle mamografi testini geciktirdiğini dile getiren uzmanlar hastalığın tanı ve tedavisinde zamanın en önemli etkenlerden biri olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, geç kalınan tanının hastalığın da geç fark edilmesi ve daha ağır sonuçlarla karşılaşılmasına neden olabildiğini, hastaların oluşabilecek ağrı ve hassasiyetin önüne geçmek için adet döngüleri bittikten sonra mamografi çekimine gelmeleri gerektiğinin altını çiziyor.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.