Kısa çalışma ödenekleri yarın dağıtılacak

Kısa çalışma ödenekleri yarın dağıtılacak
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında kapatılan işyerlerinde çalışanların kısa dönem çalışma ödenekleri yarın dağıtılacak.

İLK İŞYERİ 16 MART TARHİNDE KAPANDI
Koronavirüs tedbirleri kapsamında, işyerlerine yönelik kapatma kararı ilk olarak 16 Mart tarihinde uygulandı. Tiyatro, sinema, kahvehane gibi insanların toplu olarak bulunduğu alanların kapatılmasının ardından bir kararda 21 Mart tarihinde geldi ve pastane, restoran, berber ve alışveriş merkezleri de kapanan işyerleri arasına dahil edildi. 

600 GÜNDEN 450 GÜNE İNDİRİLDİ
Bu kapsamda; kapanan iş yerlerinde çalışanların mağdur edilmemeleri için kısa çalışma ödeneğinden yararlanma koşulları kolaylaştırıldı. Ödenek almak için gereken asgari prim koşulu 600 günden 450 güne, son 120 gün hizmet akdi koşulu da 60 güne indirildi. İlk başta kısa çalışma başvurularının değerlendirme süreci için 60 günlük süre belirlendi ancak bu sürenin de uzun olacağı anlaşılınca işverenin beyanı esas alınarak ödeme yapılması kararlaştırıldı.

SAYI 3,2 MİLYONA ULAŞTI
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk yaptığı açıklama şu ifadelere yer verdi; “Kısa çalışma ödeneği başvurusu yapan firma sayısı 300 bine, kapsamdaki çalışan sayısı ise 3,2 milyona ulaştı. Her ne kadar ödemelerde işverenin beyanı esas alınacaksa da en azından işçiler bazında kısa çalışma ödeneğine hak kazanıp kazanmadığı ve kazandı ise ne kadar ödenek verileceği konusunda inceleme yapılıyor. Çünkü işverenin hangi işçinin kaç gün primi bulunduğunu tespit etmesi mümkün değil.”

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ HANGİ TARİHTEN BAŞLAYACAK?
Mart ayına ait kısa çalışma ödeneği başvurularının bir kısmı tamamlanarak, ödemeler yapıldı. Ancak bu ödemeler sınırlı sayıda kişiye ve çok az süre için yapıldı.

Çünkü kısa çalışma ödeneği, iş yerinde faaliyetin/üretimin durduğu tarihten itibaren 8. günden itibaren başlıyor. İlk hafta için kısa çalışma ödeneği verilmiyor. Örneğin 16 Mart’ta kapatılan iş yerlerindeki çalışanlar mart ayı için 23-31 Mart tarihlerini kapsayan 9 gün için kısa çalışma ödeneği alacaklar. 21 Mart’ta faaliyeti durdurulan iş yerlerinde çalışanlar ise mart ayı için sadece 4 gün ödenek alabilecek. Bazı çalışanların mart ayına ilişkin kısa çalışma ödemeleri yapıldı. Fakat büyük kısmı mart ayına ait ödenekleri nisan ayının parasıyla birlikte yarından itibaren alabilecekler.

ÖDENEK TUTARI NASIL BELİRLENİYOR?
Kimin ne kadar kısa çalışma ödeneği alacağı, son 12 ayda Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bildirilen “prime esas kazançları” üzerinden hesaplanıyor. Ulaşım, yemek gibi ödemelerin bir kısmı prime esas kazanca dahil edilmediği için bu tür ödemeler olan iş yerlerinde çalışanların prime esas kazançları brüt ücretin altında kalabiliyor. Kısa çalışma ödeneği, 12 aylık prime esas kazanç ortalamasının yüzde 60’ı üzerinden bağlanıyor. Bu tutardan, binde 7.59 oranında damga vergisi kesiliyor.

Örneğin, asgari ücretle çalışan bir işçinin kısa çalışma ödeneği hesaplanırken, 2020 yılında ocak-mart döneminde aldığı 2.943 TL ile 2019’un nisan-aralık dönemindeki 2.558 TL ay ay toplanıp 12’ye bölünerek, ortalama brüt ücret bulunuyor. Bu şekilde yapılan hesaplamaya göre, hep asgari ücretle çalışan bir işçinin 12 aylık ortalama brüt ücreti 2 bin 622 lira olur. Bunun yüzde 60’ı 1.573 liradır. Bu tutardan binde 7.59 oranında (11.94 TL) damga vergisi düşüldükten sonra 1.561 TL ödeme yapılır.


Brüt ücret tutarına göre kimin ne kadar kısa çalışma ödeneği alabileceği, aşağıdaki tabloda yer alıyor.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.