Kırıkkaleli kadınlardan yüzyılların geleneği

Kırıkkale’nin yer aldığı topraklar, yüzyıllar boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptı. Bu topraklar üzerinden gelip geçen medeniyetlerin birçoğu arkasında bazı izler bırakarak buradan ayrıldı.

ASIRLARDIR SÜREGELEN KÜLTÜR, MAHALLE KONAKLARI’NDAKİ KADINLARIN ELLERİNDE HAYAT BULUYOR


300 YILLIK TEL KIRMA SANATI
Kırıkkaleli ev hanımları, Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı tarafından oluşturulan Mahalle Konakları’nda, yüzyıllardır süregelen gelenekleri yeniden canlandırıyor. Kadınlar, Mahalle Konakları sayesinde hem zanaat öğreniyor hem de ev ekonomilerine katkı sağlıyor. Burada kazanca dönüşen geleneklerden biri Tel Kırma Sanatı. Bu sanat, 300 yılı aşkın bir süredir, namaz örtüleri, kınalıklar, çantalar, tespihler gibi birçok yere işleniyor. 

EV EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKI
Tel Kırma Sanatı ile hali hazırda ilgilenen Funda Daşdelen, “Buraya başlayalı yaklaşık bir yıl oldu. Sürekli sipariş alıyoruz belirli bir miktar para kazandım. Sosyal çevre edindim. Yaptığım işler sosyal medyadan büyük talep görüyor. Kadınlar buraya geldiklerinde gerçekten hiç ayrılmak istemeyecekler. Burada aile gibi olduk, yediğimiz içtiğimiz ayrı gitmiyor, sürekli muhabbet içerisindeyiz, burada bir aile ortamı var.”

KADINLARDAN SAYGILI’YA TEŞEKKÜR
Mahalle Konakları’nda bir diğer taş kırma öğrencisi Zehra Dindar, “Yaptığımız iş geleneksel tel kırma. Burada tel kırma alanında her türlü ürünleri çıkartabiliyoruz. Öğrenmiş olduğumuz tel kırmayı gelecek nesillerimize aktarmak amacıyla buradayız. Burada olmaktan çok memnunum mutluyum. Hoş sohbetler ediyor, dini bilgiler alıyoruz. Başkanımız Mehmet Saygılı'ya çok teşekkür ederim.”

ESKİ EŞYALAR GERİ DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR
Mahalle Konakları’nda bulunan bir diğer kurs ise Ahşap Boyama Sanatı. Bu sanatla ilgilenen kadınlar, eskimiş eşyaları boyayarak yeniden hayata kazandırıyor. Kursiyer Safiye Korkmaz, “Buraya evime bir ek kazanç olsun diye başladım. Ahşap boyama ile eski eşyaların geri dönüştürülüyor olması ve hayatımıza yeniden kazandırılmasını sağlamak da ayrı bir mutluluk. Ahşaptan ve camdan ortaya rengârenk ürünler çıkıyor. Koordinatörümüz Nezahat Bakır’a teşekkür ediyorum ayrıca, bu konakların bütün mahallelerimize açılmasını istiyoruz.” 

ÇOCUKLARIN GÖZDE OYUNCAĞI: AMİGURUMİ
Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte ortaya çıkan ve insan sağlığını tehdit eden plastik oyuncaklara karşın, Amigurumi adı verilen bez bebekler ile çocuklar için sağlıklı bir alternatif ortaya çıkıyor. Tamamen doğal malzemeler ile yapılan Amigurimi bebekler, son yıllarda annelerin çocukları için en çok tercih ettiği oyuncaklar arasında yer alıyor. 

YURT DIŞINA KADAR GÖNDERİYORUZ
Amigurimi oyuncaklarının çocukların çok fazla dikkatini çektiğini belirten Halk Eğitim Öğretmeni Tuğba Demirtaş, “Amigurimi tığ işi ve sık iğneyle yapılan bir bebek. İçine elyaf dolduruyoruz, vidalı gözler kullanıyor ya da gözleri örgüyle işleme yapıyoruz. Genel olarak son zamanlarda moda olan bebekleri yapıyoruz. Kursiyerlerimiz çok uzun zamandır bizimle beraberler, çok ileri seviyeye geldik ve çok güzel çizgi film karakterlerinin modellerini çıkartıyoruz. Kursiyerlerimiz ekonomilerine katkı sağlamak amacıyla hem kendi çevrelerine hem de dışarıya satış sağlayabiliyor. Ayrıca, yurt dışına da toplu siparişler gönderiyoruz.”

TAMAMEN DOĞAL VE ORGANİK
Demirtaş; “Oyuncaklarımız tamamıyla organik. İplerimiz pamuktan oluşuyor ve içini elyafla dolduruyoruz. Ürünlerimiz tüylenme yapmıyor, çocuklarımız istedikleri kadar bunları ısırabiliyor ve çiğneyebiliyor. Genç kızlarımız ile genç erkeklerimiz için de üretim yapıyoruz. Buradaki ürünler, İngiltere, Amerika, Avusturalya ve dünyanın dört bir ucuna gönderiliyor. Evde bulunan kadınlarımız buraya gelerek bir zanaat öğrensin. Kapıdan içeriye girdiklerinde burası onlar için bir bağımlılık yapacaktır.”

DUBAİ’DEN SİPARİŞ ALIYORUZ
 “Sosyal medyadan çok ciddi anlamda ilgi görüyoruz ve çok fazla sipariş alıyoruz. Geçtiğimiz günlerde Dubai’den sipariş aldık. Sipariş sonrası hangi bölgeye gidiyor diye kargo araştırması yapıyoruz. Ardından ekip arkadaşlarımızı seçiyor ve siparişlerin yetişmesi için çalışmalara başlıyoruz. Ayrıca, biz bu ürünlerin yanı sıra örgünün tarif satışını da gerçekleştiriyoruz. Ev hanımlarımızın konaklarımızdan içeriye girmesini istiyoruz. Görecekler ki burası onlarda bir alışkanlık yapacak ve burayı bırakamayacaklar. Çünkü burada çok güzel bir aile ortamı var.”

EVDE BOŞ OTURMAYIN BURAYA GELİN
Kursiyer Sevilay Koç;  “10 aydır kursa geliyoruz. Evde boş oturduğumuz vakitleri burada değerlendiriyoruz. Bu süre zarfında çok yol kat ettik. Evde oturmaktansa boş vakti olanlara tavsiye edeceğim bir şey. Psikolojik olarak örgü örmek insanı rahatlatıyor. Böyle bir kurs açılınca severek geldim, heyecanla başladım. Hem toplumda bir yere ait olmak, hem de sosyalleşmek güzel bir şey. Ufak tefek satışlar yapıyoruz. Öyle olunca daha da motive oluyoruz. Evdeki işlerimizi ayarlayamaz, buraya her zaman sürekli gelemeyiz diye düşünürken burası bizde bir bağımlılık yaptı.”

Haber Editörü: Ahmet Gökdemir - Burak Çalışkan


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.