Kırıkkale’de en çok ihtiyaç duyulan meslek

Kırıkkale’de en çok ihtiyaç duyulan meslek
Bölgelere göre en çok ihtiyaç duyulan mesleklerde Kırıkkale-Aksaray-Niğde-Nevşehir-Kırşehir illerinde en çok Gazaltı kaynakçısı ve Garson’a ihtiyaç duyuluyor.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), önümüzdeki 10 yıl içerisinde meslek hayatına atılmak isteyenler için oldukça ilginç araştırma sonuçları yayınladı. Bölgelere göre en çok ihtiyaç duyulan mesleklerde Kırıkkale-Aksaray-Niğde-Nevşehir-Kırşehir illerinde en çok Gazaltı kaynakçısı ve Garson’a ihtiyaç duyuluyor.

PRATİK BECERİ

2018 İşgücü Piyasası Araştırması kapsamında, İŞKUR geçtiğimiz yılın 2. yarısında tam 89.324 iş yerini ziyaret ederek veriler topladı. Buna göre ülkemizde tam 470 bin kişilik açık iş pozisyonu bulunuyor. Bu açık pozisyonlar, ortalama olarak firmaların %12.6'lık iş gücüne denk geliyor. Elemana ihtiyaç duyan firmaların 182 bini imalat sektöründe, 86 bini toptan ve perakende ticarette ve 42 bini de inşaat sektöründe hizmet veriyor. Yeni dönemde mesleklerde diplomadan ziyade tecrübenin ve pratik becerinin çok daha önemli hale gelmesi bekleniyor. Burada üniversite ve mezun sayısının günden güne artmasının yanı sıra, işverenlerin genç personeli işe alırken en fazla önemsediği şeyin pratik beceri olması da etkili oldu.

EN ÇOK İHTİYAÇ DUYULAN MESLEKLER

İstanbul: Remayüz makinesi operatörü/Kaynakçı Ankara: Tornacı/Sevkiyat görevlisi İzmir: Çağrı merkezi müşteri temsilcisi/Kaynakçı Balıkesir-Çanakkale: Emlak danışmanı/Kaynakçı Tekirdağ-Edirne-Kırklareli: Otobakım onarıcısı/Kaynakçı Kocaeli-Sakarya-Düzce-Bolu-Yalova: Otomotiv kaporta işçisi/Boyacı (metal) Bursa-Eskişehir-Bilecik: Makineci (dikiş)/Sıvacı Aydın-Denizli-Muğla: Makineci/Plastik doğramacı Manisa-Afyonkarahisar-Kütahya-Uşak: Metal mamuller montaj işçisi/Makine mühendisi Antalya-Isparta-Burdur: Alüminyum doğramacı/Reklam tabelacı Konya-Karaman: Gazaltı kaynakçısı/Oto mekanikeri Adana-Mersin: Kalite kontrolcü-Elektrik ark kaynakçısı Kırıkkale-Aksaray-Niğde-Nevşehir-Kırşehir: Gazaltı kaynakçısı/Garson, Hatay-Kahramanmaraş-Osmaniye: Elektrik ark kaynakçısı/İnşaat işçisi Gaziantep-Adıyaman-Kilis: Terzi/Sıhhi tesisatçı Şanlıurfa-Diyarbakır: Mobilya cilacısı/Dokuma konfeksiyon makineci Zonguldak-Karabük-Bartın: Fayans, seramik ve karo döşemecisi/Beton kalıpçısı Kastamonu-Çankırı-Sinop: Aşçı/Marangoz Samsun-Tokat-Çorum-Amasya: Ahşap mobilya imalat ustası/Mobilya montajcısı Kayseri-Sivas-Yozgat: Elektrikçi (genel)/Kaynakçı (oksijen ve elektrik) Malatya-Elazığ-Bingöl-Tunceli: Garson/Makineci Erzurum-Erzincan-Bayburt: Pazarlamacı/Garson Trabzon-Ordu-Giresun-Rize-Artvin-Gümüşhane: Mermer işçisi/Mobilya montajcısı Ağrı-Kars-Iğdır-Ardahan: Garson/Ön muhasebeci Van-Muş-Bitlis-Hakkari: Mobilya döşeme işçisi/Mobilya montajcısı Mardin-Batman-Şırnak: Makine (dikiş)/Ütücü.

10 YILDA ÖN PLANA ÇIKMASINI BEKLENEN MESLEKLER

Yapay zeka makine kalite kontrol elemanı Robot kaynak operatörü Bilişim teknolojisi Elektrikli arabalar için teknik bakımcı Dil konuşma terapisti Güneş enerji sistemi teknik personeli Dijital reklamcılık Veri tabanı yöneticiliği ARGE mühendisi E-ticaret meslek elemanı Siber güvenlik uzmanı İnternet televizyonculuğu Yazılım destek uzmanı Robot mühendisliği Üç boyutlu grafik animasyoncu Mobil yazılımcı

EN FAZLA AÇIK İŞ OLAN MESLEKLER

Öğretmen Yazılım mühendisi Ziraat mühendisi Muhasebeci Satış elemanı Makine mühendisi Bilgisayar mühendisi Emlak danışmanı Mimar İnşaat mühendisi

EN ÇOK İHTİYAÇ DUYULAN MESLEKLER

Elektrik ark kaynakçısı Otomotiv kaporta işçisi Reklam tabelacı Remayüz makinesi operatörü/Remayüzcü (Düz örme hazır giyim) Otomotiv boya ustası Makine nakışçısı Makineci (Dikiş) Ahşap mobilya imalat ustası Çağrı merkezi müşteri temsilcisi Otomotiv elektrikçisi

NELER ÖNEMSENİYOR?

Pratik beceri (Yüzde 72.1) Tecrübe (Yüzde 44.8) Teorik beceri (Yüzde 23.1) Referans (Yüzde 21.7) Diploma/sertifika (Yüzde 18.2)

Bilgi Ve İletişim Sektöründe Açık İşi En Çok Olan İlk 10 Meslekler ise, Yazılım geliştiricisi Çağrı merkezi müşteri temsilcisi Sistem programcısı Bilgisayar mühendisi Yazılım destek uzmanı Makine mühendisi (ARGE/Aerodinamik) Bilgisayar programcısı

EN FAZLA İSTİHDAM ARTIŞI BEKLENEN MESLEKLER

Çağrı merkezi müşteri temsilcisi Güvenlik görevlisi Gazaltı kaynakçısı Temizlik görevlisi Şoför (Yük taşıma) Pazarlamacı Garson (Servis elemanı) İnşaat işçisi Satış danışmanı/uzmanı Makineci (Dikiş)

EN ÇOK AÇIK İŞ OLAN 10 MESLEK

Kaynakçı (Oksijen ve elektrik) Elektrikçi (Genel) Makineci (Dikiş) Garson (Servis elemanı) Şoför (Yük taşıma) Satış danışmanı/uzmanı Pazarlamacı Gazaltı kaynakçısı Temizlik görevlisi Çağrı merkezi müşteri temsilcisi.

KAYNAK: İL GAZETESİ


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.