Kırıkkale ADD, Aksoy ve Mumcu’yu andı

Kırıkkale ADD, Aksoy ve Mumcu’yu andı
Atatürkçü Düşünce Derneği Kırıkkale Şubesi, ADD Kurucu Genel Başkanı Prof. Dr. Muammer Aksoy ve Gazeteci Uğur Mumcu için anma töreni düzenledi.

Saygı Duruşu ve İstiklâl Marşı’yla başlayan anma töreni Prof. Dr. Muammer Aksoy ve Uğur Mumcu’nun fotoğrafları önüne karanfil bırakılmasıyla devam etti. ADD Kırıkkale Şube Gençlik Kolları Başkanı Nazım Eren Yıldırım, Prof. Dr. Muammer Aksoy ve Uğur Mumcu’nun hayatını anlattı. Anma törenine CHP Kırıkkale Milletvekili Av. Ahmet Önal, CHP Kırıkkale İl Başkanı Av. Onur Yüksel Bozdağ, CHP Merkez İlçe Başkanı Hüseyin Yücel Kızık, 27. Dönem CHP Kırıkkale Milletvekili Adayı Umut Coşgun, Eğitim-Sen Şube Başkanı Yüksel Şahin, Emekli-Sen Şube Başkanı Yüksel Doğan, Alevi Kültür Derneği Şube Başkanı Hüseyin Güney, Kayserililer Derneği Başkanı Suna Andıran, ADD Üyeleri ve Kırıkkale Halkı katılım gösterdi. Basın açıklamalarını ADD Genel Merkezi adına Şube Başkanı Emre Demirtaş, ADD Kırıkkale Şubesi adına Şube Yönetim Kurulu Üyesi Yüksel Özbey yaptı. Anma törenine katılan CHP Kırıkkale Milletvekili Av. Ahmet Önal da günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. ADD Gençliği’nin Uğur Mumcu ve Devrim Şehitleri için hazırladığı şiir ve türküler söylenerek anma programı sona erdi.


ADD Kırıkkale Şube Başkanı Emre Demirtaş, ADD Genel Merkezi adına yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Atatürk gibi düşünen Atatürkçüler, sizleri Genel Merkezimiz ve Şubemiz adına saygıyla selamlıyorum.  Büyük Atatürk’ün yolunda Prof. Dr. Muammer Aksoy gibi, Gazeteci Uğur Mumcu gibi, Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan gibi büyük inanç ve bağlılıkla yürüyoruz ve yürümeye devam edeceğiz. Bunu yürekten belirterek konuşmama başlamak istiyorum. 24 Ocak 1993’de araştırmacı gazeteciliğin öncüsü, Atatürk Devrim ve İlkeleri’nin ödünsüz savunucusu, Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu; aracına konulan bombanın patlaması sonucu, haince-sinsice katledildi. Türkiye, ayağa kalktı. Milyonlar sel olup aktı. Türk milleti, tek yürek olup haykırdı: “Türkiye laiktir laik kalacak” “Uğurlar ölmez” “Genciz güçlüyüz Atatürkçüyüz” Siyasiler, namus sözleri verdiler. Dediler ki: “ katil ya da katilleri bulacağız.” İktidarlar değişti, aradan 26 yıl geçti. Bize göre katil ya da katiller malum… Ama, aydınlatılamamış bir cinayet olarak kaldı Uğur Mumcu suikastı. Uğur Mumcu, yaşamı boyunca Türk Aydınlanmasının önündeki engelleri yıkmak için çalıştı. Devletin itibarını düşünmek yerine düşüren politikacılara karşı çıktı. Terörün her türlüsüne savaş açtı. 
31 Ocak 1990’da yine hainler iş başındaydı. Atatürkçü, ulusalcı, demokrat ve devrimci, hocaların hocası, Atatürkçü Düşünce Derneği’nin Kurucu Genel Başkanı Prof. Dr. Muammer Aksoy, evine girecekken apartmanın içinde vücuduna yönelen kurşunlarla şehit edildi.
Atatürkçü Düşünce Derneği’ni kuralı henüz 7 (yedi) ay olmuştu. Çalışmaları, çabaları belli ki karanlıktan beslenen güç odaklarını ürkütmüştü. Yok edilmesi gerekiyordu. Prof. Dr. Muammer Aksoy’un katledilmesi tüm Türkiye’yi yasa boğdu. Önemli bir toplumsal önder bedenen ortadan kaldırılmıştı. Muammer Aksoy cinayeti, 1980 sonrası aydın katliamlarının ilk halkasıydı. Cinayet aydınlatılabilseydi, sonraki aydın katliamları yaşanmayacaktı.
Yine, siyasiler üzüntülerini ilettiler. Cinayeti aydınlatma sözü verdiler. Fakat, sonuç değişmedi. Bizce malum olan hainler, açığa çıkartılmadı. Prof. Dr. Muammer Aksoy’un öldürülmesi en başta Uğur Mumcu’yu derinden etkiledi. Uğur Mumcu,  Muammer Aksoy için “ kalpaksız Kuva-yi Milliyetçilerin son temsilcisiydi” demişti. Muammer Aksoy cinayeti aydınlatılamadığı için, Uğur Mumcuda maalesef aynı kaderi paylaştı. 
24 – 31 OcakAdalet ve Demokrasi Haftasıolarak kabul edildi. Karanlık odaklar, hain planlarını uygularken geride milyonlarca Muammer Aksoy ve Uğur Mumcu’nun yetiştiğini tahmin edemediler. Karanlıktan ve kandan beslenen bu odaklar; yanlış hesap yaptılar. Yok ettikleri bedeni varlıklarıydı, düşünceleri mücadelemizde yaşıyor.
24 Ocak 2001’de Diyarbakır Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkanda şehit edildi. Ali Gaffar Okkan Cumhuriyet, Atatürk ve ulus devlet konularında hassasiyet sahibiydi. Yurttaşların sevgisini, saygısını ve güvenini kazanmıştı. Bir Emniyet Müdürü’nün hem ulus devleti savunması hem de Atatürk Devrimi’ne bağlılığı bölge ve Türkiye üzerine projeleri olan kesimlerce hoş karşılanmadı. Göz göre göre şehit edildi. Ali Gaffar Okkan cinayeti de faili belliyken meçhul kaldı. Diyarbakır’da 2001’de doğan 2.500 çocuğa Ali Gaffar adı verildi. 
Ocak ayı, toplumsal hafızamızı yoklama zamanıdır. Ocak ayı,  acıları bal eyleyerek, Atatürk Devrim ve İlkeleri’ne, üniter devlet yapımıza, hukukun üstünlüğüne, insan hak ve özgürlüklerine, demokrasiye her ne pahasına olursa olsun sahip çıkma zamanıdır.
Tüm yurtsever kurum ve kuruluşları, yurttaşlarımızı Atatürkçü Düşünce çatısı altında güç birliği yapmaya, karanlık güç odaklarına karşı omuz omuza mücadele etmeye çağırıyoruz. 2019, Büyük Atatürk’ün eşsiz liderliğinde milli mücadeleye başlamamızın 100. ve Derneğimizin kuruluşunun 30. yılıdır. Adalet ve Demokrasi için mücadelenin tam zamanıdır.
Prof. Dr. Muammer Aksoy, Gazeteci Uğur Mumcu ve Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan başta olmak üzere tüm Devrim Şehitlerimiz minnetle anıyor, yüce Allah’tan rahmet diliyorum…” dedi.


ADD Kırıkkale Şube Yönetim Kurulu Üyesi Yüksel Özbey, ADD Kırıkkale Şubesi adına yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Sakıncalı piyadenin sakıncalı gazeteci - yazarı, aracına konan bombanın infilak etmesi sonucu aramızdan ayrılışının 26. yıldönümünde onu sevgi ve özlemle anıyoruz. Bazı insanlar yaşamları gibi ölümleri de hatırlanmaz. Az da olsa bazı insanlar da vardır ki, inançları düşünceleri uğruna kimileri dar ağaçlarında, kimileri işkencelerde, kimileri de suikast sonucu hayatlarına veda etmişlerdir. İnsanın canını ortaya koyabilmesi için yüreğinin volkan gibi patlamış olması, vatan, millet ve insan sevdalısı olmasını gerektirir. O kararlı, dik duruşlu, inatçı ve cesur bir insandı. Bu hayatta tutamadık Mumcu’yu... Bizi sonsuz acılara bırakıp gittiği günden beri, her anma gününde büyüyen aile olduk. Bilgi sahibi olunmadan fikir sahibi olunamayacağını savunan Mumcu; Cumhuriyeti geliştirme sahip çıkmak adına Atatürkçülüğü çağdaş bir dünyaya çağcıl düşünceye ulaşmak için demokrasinin bütün kanallarını zorlanılması düşüncesini savunmuştur. PKK’nın, dinci grupların ülkeyi ele geçirme, örgütlenme bilgilerine ulaşmıştır. Tarih, inatçı cesur düşüncelerini canı pahasına arkasında duran ve savunanları yazmıştır. Giardona Bruno, Aristotales’in Kapalı Evren görüşünü reddedip evrenin sonsuzluğunu savunduğu için engizisyon mahkemelerinde cezalandırılıp diri diri yakıldı. Pir sultan Abdallar, Denizler, Mahirler, Hüseyinler düşüncelerinde teslim olmadıkları için asıldılar. Düşüncesini teslim alamadıkları Nâzım Hikmet’i zindanlarda çürüttüler… Mesele esir düşmekte değil mesele teslim olmamaktadır. Prof Dr. Muammer Aksoy, Ali Gaffar Okkan, Uğur Mumcu Atatürkçüydü ve düşüncelerinden taviz vermedi, Atatürkçülüğün tavizsiz savunucusu cumhuriyet demokrasi sevdalısı olduğu için öldürüldü. Yokluğunuza alışmadık, alışmayacağız. Alışmayacağımız için, vazgeçmediğimiz için buradayız. Ölümsüzlüğün adını onlar koydu, bizler yaşatacağız…” dedi.


CHP Kırıkkale Milletvekili Av. Ahmet Önal yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Bugün burada olmamızı sağlayan, emek veren, hazırlık yapan, Uğur Mumcu’nun bıraktığı bayrağı devralan, tüm devrimci ateşle sorumluluğunu yerine getiren, bugün de nöbette olan Atatürkçü Düşünce Derneği Kırıkkale Şubesi’ne, Gençlik Kolları’na ve anma programına katılan değerli dostlara hoş geldiniz diyorum. “Değerli Arkadaşlar; Uğur Mumcu’yu katledenler, Uğur Mumcu’nun katledilmesi için ortam yaratanlar, Uğur Mumcu’nun katledilmesinden siyasi malzeme umanlar ve bundan nemalananlar maalesef bugün de siyasi iktidarın başındalar. Bugün de aynı karanlığı, aynı sıkıntılı günleri hep beraber yine yaşıyoruz. Bugünkü ortam da bundan 26 yıl önceki ortamdan çok da farklı değil. Ülkemiz birçok anlamda; gerek ekonomik, gerek politik, gerek siyasi anlamda birçok dar boğazın içerisinde. İçinde bulunduğumuz ortamı, yaşadığımız sıkıntıları hepimiz ama hepimiz hayatımızın en basit en sıradan noktalarında bile karşılaşıyoruz. Bundan 26 yıl önce Uğur Mumcu’yu katledenler belki Uğur Mumcu’yu öldürdüler ama arkasından gelen, onun gibi düşünen, onun kitaplarından beslenen, Atatürk Devrimleri’ne inanan bir kuşağı yok edemediler. O gün de bu kuşak baskı altındaydı, bugün de en az o günler kadar baskı altında. Ama bizler Cumhuriyet Değerlerine inanan, Laikliğe inanan, bilimsel eğitime inanan, Atatürk İlke ve Devrimlerine inananlar olarak o günlerde olduğu gibi bugün de görevimizin başındayız. Her türlü baskı, şiddet, yıldırma hatta katliam ve yok etme bizleri inandığımız değerlerden geri koyamayacak. Bizler de Kırıkkale’nin seçilmişleri olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye devam edeceğiz, bu bayrağı ısrarla taşımaya devam edeceğiz, bu bayrağı bizden sonra gelen kuşağa gönül rahatlığıyla devretmek için ne gerekiyorsa onu yapmaya devam edeceğiz. Bir kez daha Uğur Mumcu’yu katledilmesinin yıldönümünde saygıyla ve rahmetle anıyorum, maneviyatı önünde saygıyla eğiliyorum. Prof. Dr. Muammer Aksoy’a, Uğur Mumcu’ya, Ali Gaffar Okkan’a ve tüm Devrim Şehitlerimize rahmet diliyorum.” dedi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.