İsraf etme, geri dönüştür ve dünyayı kurtar

İsraf etme, geri dönüştür ve dünyayı kurtar
Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen ve Avrupa Birliği hibeli, 5 ülkeden 35 katılımcının görev aldığı "İsraf Etme, Geri Dönüştür ve Dünyayı Kurtar" projesi Kırıkkale'de hayata geçirildi.

GENÇLİK DEĞİŞİMİ PROJESİ KIRIKKALE’DE BAŞLATILDI
Geri dönüşüm ve sıfır atık projelerini Avrupa Birliği’nden aldıkları hibelerle araştırma yapmak ve gençler arasında farkındalık oluşturmak amacıyla 28’i yabancı 35 katılımcı öğrenci Kırıkkale’de bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde yürütülen sıfır atık projesi, gün geçtikçe toplumun her kesiminde daha da bilinir hale geliyor. Bu kapsamda ülke genelinde yürütülen farkındalık çalışmalarına katkı sunmak adına Kırıkkale Millî Eğitim Müdürlüğü Araştırma Geliştirme (AR-GE) birim sorumlusu Mustafa Can Hiçyılmaz’ın koordinatörlüğünde Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi tarafından hibelendirilen Erasmus Gençlik Değişimi projesi Kırıkkale’de başlatıldı.

ÜZERİNDE DURULMASI GEREKEN BİR KONU 
Proje katılımcılarına yönelik 21-28 Ağustos 2022 tarihleri arasında kentte geri dönüşüm ile ilgili proje faaliyetleri kapsamında çeşitli sektör ziyaretlerinin yanı sıra bilgilendirme seminerleri de yapılarak geri dönüşüm süreci ile ilgili bilgi paylaşımında bulunuldu.
Millî Eğitim Müdürü Hayati Telefoncu, yaptığı açıklamada geri dönüşüm ve sıfır atık konusunun bundan böyle tüm ülkelerin önemle üzerinde durması gereken konulardan biri olduğunu söyledi.

KÜLTÜRLER ARASI ETKİLEŞİM SAĞLANDI 
Telefoncu, Eurodesk Noktası olarak, gençleri Erasmus projeleri konusunda desteklerini ve rehberlik ettiklerini belirterek, "Bu proje çerçevesinde Kırıkkale'ye Litvanya, Çek Cumhuriyeti, Makedonya ve Romanya’dan 28 katılımcı geldi. Türkiye'den de 7 Türk katılımcı projede yer alırken yerli ve yabancı öğrenciler geri dönüşüm ve israfı önleme konularında fikir alışverişinde bulundu. Geri dönüşüm süreci ile ilgili toplumda farkındalık oluşturmak adına yürütülen proje ile kültürler arası etkileşim de sağlanmış oluyor." dedi.

BİLGİLENDİRMELERDE BULUNULDU
Katılımcı öğrenci heyetine kentteki önemli tesisler konusunda bilgilendirmelerde bulunduklarını belirten Telefoncu, sözlerini şöyle sürdürdü. "Misafir öğrenciler, şehrimizdeki Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tesislerine götürülerek burada gençler için yapılan devlet yatırımları hakkında bilgiler verildi ve düzenlenen etkinliklerde de görev aldılar. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünde görevli uzman ekipler tarafından atıklar ve çevre konusunda bilgilendirmelerde bulunuldu. Organize Sanayi Bölgesi'nin bulunduğu Yahşihan ilçesinde Belediye Başkanı Osman Türkyılmaz tarafından belediyenin sanayi bölgesindeki atıklarla ilgili çalışmaları hakkında bilgiler verildi. Öte yandan Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren özel bir firmanın mobilya yapım ünitesi ziyaret edildi. Burada AR-GE mühendisleri tarafından gençlere doğaya atık olacak plastiklerin mobilya olarak nasıl değerlendirildiği gösterildi. Ayrıca özel bir katı atık fabrikası da gençler tarafından ziyaret edilerek bilgilendirmelerde bulunuldu.”

PROJELERDE KATKIDA BULUNUYORUZ
Telefoncu, hazırlanan projenin 2019-3-TR01-KA105-079892 kabul numarası ile Avrupa Birliği'ne sunulduğunu sözlerine ekledi. Katılımcı öğrencilerden Özlem Karakaya da, "Projenin amacı öncelikle sıfır atık ve geri dönüşüm. Amacımız o konuya katkıda bulunmak ve gençler arasında farkındalık oluşturmak. 4-5 gündür şirketleri, fabrikaları dolaşıyoruz. Geri dönüşümle alakalı projelerde katkıda bulunuyoruz. Bu projeyi yürütürken, geri dönüşüm tesislerini ve geri dönüşüm alanında Kırıkkale'de yapılan çalışmalar hakkında araştırmalarda bulunduk. Bunu yapmamızın sebebi diğer ülkelerde yapılan geri dönüşüm çalışmaları ile ülkemizde yapılan özellikle lokal olarak yapılan geri dönüşüm çalışmalarını karşılaştırmaktı.” dedi. Bir diğer katılımcı öğrenci Samet Tavşancıoğlu ise, doğaya atık olacak plastiklerden ve kağıtlardan mobilya ve diğer üretim malzemeleri elde edildiğine şahit olduklarını belirterek, "Bu proje sayesinde bilgiler alıyoruz, bilgilerimizi paylaşıyoruz ve bu konuda ülkeler arası yapılan çalışmalardan bir şeyler öğreniyoruz. İlimizde bu konuda güzel örnek çalışmalar var, bu gurur verici. Yabancı arkadaşlarımızla birlikte gördüklerimizi, duyduklarımızı enine boyuna tartışıyor ve fikir birliğine varıyoruz. Oldukça güzel sonuçlar çıkıyor." diye konuştu. 

Haber: Osman Yılmaz 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.