Hep beraber, Engelsiz Türkiye

Hep beraber, Engelsiz Türkiye
Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce 3 Aralık Dünya Engelliler günü kapsamında düzenlenen programa katıldı.

KATILIM VE İLGİ YÜKSEK OLDU
Kırıkkale Valiliği himayelerinde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen programa ilgi ve katılım yüksek oldu. Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, Mühimmat ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ali Durmuş, Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, Vali Yardımcısı Mehmet Miraç Topaloğlu, İl Emniyet Müdürü Fahri Bulut, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Haluk Karahan, İl Genel Meclis Başkanı Murat Çaykara, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Vekili Rukiye Eryılmaz, kurum müdürleri ve çok sayıda engelli ve yakını katıldı. Kırıkkale Valisi Bülent  Tekbıyıkoğlu’nun katılımıyla başlayan programda protokol üyelerine engelliler tarafından hazırlanan sergi gezdirildi. Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan programda günün anlam ve önemine dair Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Rukiye Eryılmaz tarafından konuşma yapıldı.

VİCDAN İNSANA KARŞISINDAKİNİ DÜŞÜNDÜRÜR
Hayata herkesin eşit şartlarda gelmediğini belirten Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, bazı insanların avantajlı olduğunu bazı insanların da dezavantajlı olarak dünyaya geldiği belirtti. Vali Tekbıyıkoğlu, “Hayata herkes aynı avantajla veya dezavantajla başlamıyor. Kimimiz köylerde dünyaya geliyoruz, kimimiz büyük metropollerde; kimimiz asil ailelerin çocukları, kimilerimiz daha sıradan ailelerin çocukları. Kader bizi Afrika’nın çöllerinde bir tavşanın peşinde elinde mızrakla koşan bir adamın evladı yapabileceği gibi, tam tersine şirketleri olan, holdingleri olan bir babanın da evladı yapabilirdi. Bunların hepsine mukadderat diyoruz. Bu mukadderatın da bir örneği bizim vücut bütünlüğümüz. İnsan olmak, inançlı insan olmak, Müslüman olmak şunu gerektirir; nefis insana kendisini düşündürür, vicdan insana karşısındakini düşündürür. Hepimize düşen ise vicdanlı insan olabilmektir. Bunu hepimiz bir insan olarak, Müslüman, inananlar olarak hissetmeliyiz” dedi.

ÖNCÜ OLACAK POLİTİKALAR YÜRÜTÜLMEKTE
Devletlerin ilk kuruluşlarında sadece güvenlik, asayiş ve huzur tesis ettiğini belirten Vali Tekbıyıkoğlu, son yüz yılda ise devletlerin sosyal devlet kavramını kazandığının altını çizdi. Vali Tekbıyıkoğlu, “Devletler ilk kurulduğu zamanlar güvenlik, asayiş ve huzuru tesis münasebetiyle teşkil edilmiş kurumlardır. Fakat sonra devletlerin görevleri artmış, sağlık hizmetleri, eğitim hizmetleri, bayındırlık hizmetlerine dağıldığı gibi son yüz yılımızda da sosyal devlet diye bir kavram ortaya çıktı. Devletin sorumluluklarından bir tanesi de dezavantajlı insanların yanında olmaktır. Devletimiz bu konuda dünyadaki örnekleri kendi bünyesine almakla beraber, dünyada da öncü olan çeşitli politikalar yürütmektedir” dedi.

ENGELLİLERİN SAHİP OLDUĞU HAKLAR
Kırıkkale’de Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne yapılan başvurular neticesinde 652 adet Engelli Kimlik Kartının verildiğinin altını çizen Vali Tekbıyıkoğlu, bu kart ile engelli vatandaşların birçok devlet imkanından faydalandığını ifade etti. Vali Tekbıyıkoğlu, “Sadece bizim ilimizde 2022 yılında 652 tane engelli kimlik kartı verilmiştir. Bu kartın çok çeşitli avantajları vardır. Bu kart sahibi vatandaşlarımız toplu taşıma araçlarından, demir yollarından ücretsiz, tüm iç ve dış hatlardaki uçuşlarda indirimli tarife ile istifade etmektedir; Müzelere, Milli Parklara, Tabiat Parklarına, Devlet Tiyatrolarına tamamen ücretsiz girebilmektedirler. 200 metrekareden düşük tek konutu olan engelliler, emlak vergisinden muaftır. TOKİ’nin hazırladığı projelerde engellilerimiz için belirlenen kontenjan, kendi aralarında girdiği kura ile sonuçlandırılmaktadır. GSM operatörlerinde engelliler için özel tarifeler vardır. Engelli bireylere motorlu taşıtlar alımında ÖTV indirimi ve muafiyeti hakkı tanınmaktadır, bu da engelli ailelerin yaşamını kolaylaştırmaktadır. Yüzde 40 olan engelli kardeşlerimizin EKPSS ile kamuya atamaları yapılmaktadır. İstihdam sadece devlet için söz konusu değil, belli büyüklükteki şirketleri için de engelli çalışan çalıştırmak mecburiyeti vardır. Engelli yakını maaşları vardır, engelliler yine engel durumlarına göre, eğer muhtaçlıkla da örtüşüyorsa yardımlar bağlanmaktadır. Engelsiz yaşam merkezlerini devletimiz inşa etmiştir. Hem resmi olarak hem de özel olarak. Özel kuruluşlara da ciddi manada finansman desteği sağlanmaktadır. Dünyanın yaklaşık yüzde 10 civarında bir engellisi mevcut, Türkiye'de de bu oran dünya ile orantılı. Bu mesele hepimizin meseledir. Sadece devletin meselesi değil, insanlığın meselesi, milletin meselesi, komşu olmanın bir gereğidir” dedi.

DUYGU DOLU ANLAR YAŞANDI
Vali Tekbıyıkoğlu’nun konuşmasının ardından Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan program izleyicilerin beğenisine sunuldu. Neşenin, sevincin ve duygu dolu anların bir arada yaşandığı programda, katılımcılar gözyaşlarına hakim olamadılar. Engelsiz Yaşam, Bakım ve Rehabilitasyon Merkezine bağlı Gündüzlü Bakım Ünitesi Sıcak Yuvam’dan hizmet alan bireylerin gösterisiyle başlayan program, halk oyunları, zeybek ve müzik dinletisi eşliğinde devam etti. Programın ardından Vali Tekbıyıkoğlu ve Mühimmat ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ali Durmuş tarafından engelli bir vatandaşa tekerlekli sandalye hediye edildi. Düzenlenen programın son bulmasının ardından Vali Tekbıyıkoğlu ve beraberindeki protokol üyeleri, sahne alan ve programa katılan vatandaşlar ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi. Vali Tekbıyıkoğlu program sonrasında sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce Kültür Merkezinde düzenlenen program çok güzeldi. Bir başkasının dezavantajını azaltmak, onlara destek olmak sadece devletimizin, sadece inancımızın görevi değil aynı zamanda insan olmamızın bir gereğidir. 'Engelleri hep beraber aşacağız” ifadelerine yer verdi. 

Haber: Burak Çalışkan 
 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.