Çeşnigir Köprüsü yüzyıllardır tarihe ışık tutuyor

Çeşnigir Köprüsü yüzyıllardır tarihe ışık tutuyor
Kırıkkale'de Kızılırmak nehri üzerinde bulunan Selçuklu yadigarı Çeşnigir Köprüsü, aradan geçen yüzyıllara rağmen tarihe ışık tutmaya devam ediyor.

ASIRLARA RAĞMEN HALA İHTİŞAMINI KORUYOR
Kırıkkale'de Kızılırmak nehri üzerinde bulunan Selçuklu yadigarı Çeşnigir Köprüsü, aradan geçen yüzyıllara rağmen tarihe ışık tutmaya devam ediyor. Köprünün ihtişamı ve bulunduğu kanyon, mavi gökyüzü ile bütünleşerek eşsiz bir doğa güzelliği oluşturuyor.
Kızılırmak nehri üzerine 13. yüzyılda inşa edilen, Osmanlı döneminde de Padişah Yavuz Sultan Selim'in Mısır Seferi sırasında Mimar Sinan tarafından bakım ve onarımı yapılan Çeşnigir Köprüsü, yaklaşık 135 metre uzunluğu,  6 metre genişliği ile aradan geçen asırlara rağmen hala ihtişamını koruyor.

SEYİR TERASLARI, YÜRÜYÜŞ YOLLARI
Kesme taş ile yapılan tarihi köprü, Kızılırmak'ın doğal güzelliği ve bölgenin tarihi zenginliğiyle birlikte her geçen gün kentin en önemli turizm merkezi haline gelmiş durumda.
Kırıkkale Valiliğince yapılan çalışmalarda tarihi köprü çevresinde doğal yapısına uygun şekilde park alanları, seyir terasları, yürüyüş yolları, ışıklandırma, dinlenme alanları ve daha birçok sosyal alanlar güzel bir görünüme kavuşturularak vatandaşların hizmetine sunuldu. Öte yandan köprü ve kanyonu kuş bakışı gören cam teras, kanyon içerisinde tekne turu ise ziyaretçilerin en çok ilgi duydukları mekanlar arasında yer alıyor.

BURADA BİR REGRESYON ALANI OLUŞTURDUK
Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, yaptığı açıklamada, köprünün tarihi misyon itibariyle çok önemli bir geçiş güzergahında bulunduğunu söyledi. Tarihi Çeşnigir Köprüsü'nün kentin başlıca sembol noktalardan biri olduğuna değinen Tekbıyıkoğlu, Valilik olarak bölgede önemli çalışmalar yaptıklarını hatırlatarak, şunları söyledi: "Çeşnigir Köprüsü ve hemen yanındaki kanyonda birkaç yıl önce burada bir regresyon alanı oluşturduk.”

İNSANLARIN TEVECCÜHÜNÜ KAZANMIŞ DURUMDA
Köprü ile beraber bütünleşen regresyon alanı itibariyle de burası insanların teveccühünü kazanmış durumda. Hafta sonları bilhassa da yaz aylarında vatandaşlarımızın sıkça itibar ettiği, teveccüh ettiği, zaman geçirmek istedikleri yerlerin başında geliyor. Bölgede yaşayan veya Ankara'dan doğu illeri istikametine giden bütün vatandaşlarımızı burada kısa süreliğine de olsa dinlenmelerini ve bu doğa güzelliği ile tarihi mekanı görmelerini arzu ediyoruz."

Köprünün tarihi süreçleri konusunda da bilgiler veren Tekbıyıkoğlu, "Eskiden savaşlar yapıldığında gerek Haçlı Seferleri, gerek Osmanlı'nın, Selçuklu'nun doğu seferlerinde Çeşnigir Köprüsü sıkça kullanılıyor. Timur'un askerlerinin bu köprüden geçirilip bazı meydan muharebeleri gerçekleştirdiği söylenir. Hatta Osmanlı ordusunun öncüleriyle  Timur'un ordusunun öncüleri bu köprü üzerinde karşılaştıklarına dair rivayetler de vardır." diye konuştu.

Haber: (Stajyer) Zeynep Melike Taşpınar

 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.