Bakan Yardımcısı Gizligider’den Kırıkkale ziyareti

Bakan Yardımcısı Gizligider’den Kırıkkale ziyareti
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Kırıkkale'yi ziyaret etti. Gizligider hayvancılık ve tarım ile ilgili yaptığı açıklamalarda sözleşmeli hayvancılık ve tarıma geçileceğini belirtti.

“YALAN SÖYLE, TEKRAR YALAN SÖYLE”
Gizligider, ziyarette yaptığı konuşmada, tarım sektöründe 6 ay öncesine göre daha farklı durumda olduklarını söyledi. Yapmaları gereken birkaç şeyin daha olduğunu dile getiren Gizligider, muhalefete yönelik eleştirilerde bulunarak, şunları kaydetti: "Yüzde 90'ı yalan söylüyor. Çok net konuşuyorum, yalan söylüyorlar. Daha hafta sonu kendi şehrimde yaşadım. Sakarya zaten bomba. Daha bu ülkenin tarihini bilmiyorlar. 'Biz Cumhuriyeti kuran partiyiz' diyor, Sakarya Meydan Muharebesi'nin herhalde Sakarya Serdivan'da falan yapıldığını zannediyor bunlar. Bu kadar ülkenin tarihinden kopuklar. Şöyle bir taktikleri var; 'Yalan söyle, tekrar tekrar yalan söyle, bir daha söyle, mutlaka inanacaklar' diyor. Bunlar bu taktiği kullandı, kullanıyor. " Ebubekir Gizligider, daha sonra basına kapalı gerçekleştirilen programda partililerle bir araya geldi. Programın ardından Gizligider, Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı'yı ziyaret etti.

BİTKİLERE CAN SUYU VERDİ
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, hep konuşulan ancak sistematik olarak başlanamayan sözleşmeli hayvancılık ve tarıma geçileceğini söyledi. Gizligider, Yahşihan Kaymakamı Ender Faruk Uzunoğlu, İl Tarım ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz ve AK Parti Kırıkkale İl Başkanı Mustafa Kaplan ile "Obaköy" eğlence ve dinlenme alanında oluşturulan "Çocuk Tarım Akademisi"ni ziyaret etti. Burada dikim alanlarına çapa yaptıktan sonra tohumları toprakla buluşturan Gizligider ve öğrenciler, bitkilere can suyu verdi. Ardından İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen "Tarım Sektörü İstişare Toplantısı"na katılan Gizligider, burada yaptığı konuşmada, bakanlık olarak herkesin arazide görev yaptığını söyledi.

“HEP BİRLİKTE İSTİŞARE EDERİZ”
Gizligider, "Biz Ankara'da politikaları belirleriz, yazarız, çizeriz, kesin doğrudur, devlet yaptıysa mutlaka doğrudur" gibi iddialarının olmadığını belirterek, "Birtakım sorunlarımız varsa hep birlikte istişare ederiz. İnşallah istişarenin sonucunda da çözüme kavuştururuz. Şükür bu yıl geçen seneye göre daha iyi bir sezon geçirdiğimizi düşünüyoruz. Tahıl yoğunluğunun olduğu bu bölgede hem fiyat hem de bereket itibarıyla güzel bir yıl oldu. Allah da kul da yardım etti. Sağ olsun Cumhurbaşkanımız götürdüğümüz tekliflerin tamamını itirazsız bir şekilde hatta bazen yükselterek kabul etti ve büyük bir destek verdi." diye konuştu.

‘PARAM ÖDENDİ, ÖDENMEDİ’ TARTIŞMALARI BİTİYOR
Bugün itibarıyla yeni mevzuat çalışmalarının neticelendiğini belirten Gizligider, şöyle devam etti: "Mevzuat içerisinde öncelikle sözleşmeli hayvancılık ve tarım var. Sözleşmeli hayvancılık ve tarım hep konuşulur ama bir türlü Türkiye'de sistematik olarak başlayamadı. İnşallah artık buna geçiyoruz. Bu, üretici, tüketici ve satın alanın da korunduğu bir sistem. Yani herkesin sözünde durmak zorunda olduğu, sisteme girenin baştan sigorta zorunluluğunun bulunduğu, ardından 'benim param ödendi, ödenmedi, çiftçi bana ürünü verdi, vermedi' gibi tartışmaların tamamının biteceği bir sistem getiriyoruz. Bu sisteme girenlerin de ciddi kolaylığı ve kazançları olacak."

HAZİNE ARAZİLERİ TARIMA KAZANDIRILABİLİR
Gizligider, yine getirecekleri izin sistemiyle de hangi toprağa ne ekileceğini belirlemek istediklerine dikkati çekerek, "Buna girilmezse biz destek vermeyeceğiz. Çünkü başka türlü bu ürün desteğini yönetemiyoruz. Dönemsel bir ürün para ediyor ve herkes ona yükleniyor. Alttaki suyun, deponun veya pazarın durumu ne, bilemiyoruz. Bunları sistematik olarak bitirmek istiyoruz. Aslında toprağa ne ekilecek, yüzyıllarca belli. O kendini anlatıyor, söylüyor. Biz ona dayatıyoruz bir şeyleri. Ama doğayla oyun olmaz. Eninde sonunda doğa kazanır. Önce bu toprağı ve suyu korumak zorundayız. Bunun dışındaki seçeneklerin tamamı fantezi." ifadelerini kullandı. Büyük kentlerin civarında "kent tarımı" sistemi başlatacaklarını anlatan Gizligider, bu kapsamda seracılık, kullanılmayan vadiler, Hazine arazilerinin tarıma kazandırılmasının söz konusu olduğunu belirtti.

GELİR KORUMA SİGORTASI
Gizligider, artık "eNabız" gibi bir sistemi hayvancılıkta da başlatacaklarını vurgulayarak, şunları kaydetti: "Örnek olarak hayvanın anası ve babası kim, aşısı ne, hastalığı ne olmuş, cinsi ne, bunların hepsini gözlemlemek lazım. Yine bu sistemi bitkisel üretim bazında da yapmak istiyoruz. Bunları inşallah cep telefonuna sığdıracağız. Bu bizim için çok önemli. Çünkü büyük bir insan kaynağı israfında hep beraber ne yazık ki bulunuyoruz. Yine pilot il olarak Konya'da başlattığımız ve daha sonra Türkiye'ye yaymak istediğimiz 'Gelir Koruma Sigortası' var. Şu anda Cihanbeyli, Karatay ve Kadınhanı'nda uygulanıyor. Destek sistemini de inşallah değiştiriyoruz. Yakında ayrıntıları açıklanacak. Çiftçilerimize ekim zamanı desteklerin çoğu gelecek. Yani baştan alacaksınız. Bunun içerisinde mazot, gübre, ilacı var. Bunu da parasal olarak değil, ayni olarak vermek istiyoruz."

KIRIKKALE (AA)
 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.