Ata tohumları muhafaza edilecek 

Ata tohumları muhafaza edilecek 
Ata Tohumlarının toplanması ve muhafaza edilmesi için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde kurulan Tohum Muhafaza Ofisi’nin açılışı Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğu tarafından gerçekleştirildi.

ATAERKİL TOHUMLARINA SAHİP ÇIKMALIYIZ
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü binasında hizmete giren ve yerel ata tohumlarının muhafaza edilebilmesi için hayata geçirilen ofisin açılışı Kırıkkale Vali Yardımcısı Mehmet Miraç Topaloğlu, İl Müdürü Sırrı Yılmaz’ın da katılımıyla Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu tarafından gerçekleştirildi. Dünyanın tohum çeşitliliğinin önemli kısmının kaybedilmek üzere olduğunun altını çizen Vali Tekbıyıkoğlu, Ata Tohumlarına sahip çıkılmasının büyük önem arz ettiğini kaydetti. Vali Tekbıyıkoğlu, “Biliyorsunuz dünya tohum çeşitliliğinin çok önemli bir kısmını kaybediyor. Yani bundan yüz yıl öncesi olan tohumların çok ama çok büyük bir kısmını yer yüzü coğrafyası kaybetti. Binlerce yıl kendi kendini tekamül ederek oluşan tohumlar elimizden gitti ve yok oldu. Dünya bu konuda çok şansız günler yaşıyor. Peki dünya milletleri ve devletleri bu konuda ne yapıyor; kendi tohumlarına, ataerkil tohumlarına sahip çıkmaya çalışıyor” dedi.

TOHUMLARIN ÇEŞİTLİLİĞİ ARTIRILIYOR
Atadan dededen kalmış, köylerde kısmi olarak yetiştirilen tohumların hepsine ulaşarak ata tohumlarını tekrar üreticilere kazandırmak için muhafaza etmenin büyük bir öneminin olduğunu belirten Vali Tekbıyıkoğlu, “Bizde Kırıkkale ili olarak, kendi ilimize özgü olarak, ata tohumlarımızı il müdürlüğümüz bünyesinde bir banka oluşturarak muhafaza etmenin, önemli bir vazife olduğunu değerlendik. Ve tohum bankası oluşturduk. Gerek domates çeşitliliklerimiz, Karahahmetli patlıcanımız, Kılıçlar soğanımız ve atadan dededen kalmış köylerimizde kısmi olarak yetiştirilen tohumların hepsine ulaşıp bir bankada muhafaza ederek bunların çeşitliliğini de artırarak yine çiftçilerimize vermek suretiyle bunların yok olmasının önüne geçmek istiyoruz” dedi.


OFİSTE 56 ÇEŞİT TOHUM, 16 TÜR
Konuşmasında tarım üreticilerine seslenen Vali Tekbıyıkoğlu, Ata Tohumlarının tekrar çeşitliliğinin artırılarak üretilebilmesi için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü binası içerisinde bulunan ofise üreticiler tarafından ata tohumlarının getirilmesinin büyük öneminin olduğunu belirtti. Vali Tekbıyıkoğlu, “Bakanlığımızın ilgili teşkilatıyla bağlantılı çalışarak da bu tohumlarımızın ıslahına gidiyoruz. Yani problemlerini ortadan kaldırıyoruz. Şu an itibarıyla 56 çeşit tohumumuz var, 16’da türümüz elimizde mevcut. Ben buradan vatandaşlarımıza da seslenmek istiyorum. Ellerinde orijinal geçmişten kalan muhafaza ettikleri tohumları varsa il müdürlüğümüze teslim edip bunun üretimine katkıda bulanabilirler. Ve bu ürünlerden alıp eski domatesin lezzetine, eski salatalığın lezzetine, eski soğanın lezzetine ulaşmak istiyorum diyen varsa da müdürlüğümüze başvurup bu tohumlardan kendileri de istifade edebilirler” dedi.   Vali Tekbıyıkoğlu konuşmasının ardından Tohum Muhafaza Ofis’i içerisinde bulunan yerel tohumlar hakkında İl Müdürü Yılmaz’dan bilgiler aldı.
 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.