Yozgat neyi ile meşhur? Nasıl bir yerdir?

Yozgat neyi ile meşhur? Nasıl bir yerdir?
İç Anadolu Bölgesi'nde Türkiye'nin tam ortasında yer alan tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü Yozgat, merkezi konumuyla ülkenin kuruluş döneminde başkent olması düşünülen bir şehir. Yozgat, ülkemizin ilk milli parkına da ev sahipliği yapıyor.

Yozgat'ın en meşhur şeyler neler?

• Tarihi ve kültürel zenginlikleri: Yozgat, Hititler, Frigler, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle, ilin her yerinde tarihi ve kültürel zenginlikler bulunmaktadır. Yozgat'ın en önemli tarihi ve kültürel yerleri arasında Yozgat Kalesi, Sofular Kilisesi ve Aşık Veysel Müzesi yer almaktadır.
• Doğal güzellikleri: Yozgat, doğal güzellikleri ile de ünlüdür. İlde, Çamlık Milli Parkı, ve Kazankaya Kanyonu gibi doğal güzellikler bulunmaktadır.

kazankaya.jpg

• Yöresel yemekleri: Yozgat, yöresel yemekleri ile de ünlüdür. İlin en meşhur yöresel yemekleri arasında Testi kebabı, arabaşı çorbası, madımak yer almaktadır.

testi-kebabi-001.jpg

YOZGAT NASIL BİR YERDİR?

Yozgat, İç Anadolu Bölgesi'nin orta kesiminde yer almaktadır. İl, kuzeyde Sivas, doğuda Tokat, güneyde Kayseri ve Aksaray, batıda Kırşehir ile komşudur. Yozgat, 13.962 kilometrekarelik yüzölçümü ile Türkiye'nin 30. büyük ilidir.

yozgat-harita.jpg

Yozgat, genellikle karasal iklimin hüküm sürdüğü bir bölgedir. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlı geçmektedir.
Yozgat'ın nüfusu 2022 yılı itibarıyla 442.952'dir. İlin merkez nüfusu 120.512'dir. Yozgat'ın en kalabalık ilçesi, merkez ilçesidir.

yozgatunpazari.jpg

Yozgat'ın ekonomisi, tarım ve hayvancılığa dayalıdır. İlde, buğday, arpa, şeker pancarı, mısır, ayçiçeği ve patates gibi ürünler yetiştirilmektedir. Yozgat'ta, ayrıca, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık da yapılmaktadır.
İlde, Hititler, Frigler, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar gibi birçok medeniyete ait tarihi ve kültürel eserler bulunmaktadır.

yozg-001.png

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.