Tırnak yiyenler dikkat! Tırnak yemek bu hastalıkların habercisi

Tırnak yiyenler dikkat! Tırnak yemek bu hastalıkların habercisi
Kişilerin stresten ya da alışkanlık haline getirdiği tırnak yeme insan sağlını tehdit edebiliyor. Tırnak yeme hastalığı vücudun bazı dengelerini bozabiliyor, bazen ise midede sorunlara yol açabiliyor. 

Tırnak yeme genelde kaç yaşında başlıyor?
Tırnak yeme hastalığı, yetişkinlerde ve çocuklarda sıkça rastlanan bir durum haline geldi. Bu hastalık tıp dilinde onikofaji olarak tanımlanır. Kişi çoğunlukla kendini stres ve baskı altındayken yaptığı bu eylem, genellikle 3-4 yaşlarında başlar. 

Tırnak yemek neden kaynaklanıyor?
Yapılan çalışmalar sonucu, ergenlik döneminde tırnak yeme alışkanlığının toplam ergen nüfusunun %40'ında görüldüğünü gösterir. Çoğunlukla endişe, kaygı, korku ve öfke gibi nedenlerle başlayan tırnak yeme hastalığının ergenlik döneminde artış göstermesinin sebebi, çevreden onay görememeleri olarak gösterilebilir. 

Tırnak yemek nasıl hastalıklara yol açar?
Bazı çocuklarda ise tırnak yeme alışkanlığı ebeveynlerini taklit etmekle başlar. Bazı durumlarda ise bu durum tırnak yeme, tırnak koparma, tırnak çevresindeki derileri yeme, ayak tırnaklarını yeme ya da ayak tırnaklarını koparma şeklinde de görülebilir. Tüm bunlar, sıkıntı, gerilim ya da saldırganlık duygularının baskılanmasına bağlı olarak görülebilir.

Tırnak yeme hastalığı nedenleri nelerdir?
Tırnak yemenin neden kaynaklandığı hala bilinmemektedir. Öte yandan ise tırnak yeme alışkanlığında genetik geçişin etkenlerden biri olduğu düşünülmektedir. Tırnak yeme alışkanlığı olan kişiler genellikle bu alışkanlığı, gerginlik ve kaygı hissi ile bağlantılı olarak yaşadıklarını söylerler. Yetişkinlik döneminde ortaya çıkan tırnak yeme hastalığı ise kullanılan bir ilacın yan etkisi olarak gelişebilir.

Tırnak yemenin zararları nelerdir?
Tırnak yeme parmaklarda enfeksiyon gibi zararlı etkilere yol açar. Diş eti yaralanması ve oral problemlerle ilişkisi olabilir. Tırnak yeme alışkanlığı aynı zamanda ağız yaralanmalarına yol açabilir. Cilt enfeksiyonları ve mantar oluşumuna yol açabilir. Tırnak ve çevresindeki dokunun kötü görünmesi, kişinin kendisini kötü hissetmesine, kaygılanmasına, öz güveninin azalmasına neden olarak sosyal hayatını olumsuz anlamda etkileyebilir. Uzun dönemde tırnak yatakları zarar görerek tırnak düşebilir. Tırnak yiyen kişinin tırnaklarını yutması durumunda, mide enfeksiyonu gibi rahatsızlıklar görülebilir. Tırnakların sürekli olarak ağız ile temasına bağlı olarak pek çok enfeksiyon hastalığı oluşabilir. Çene ekleminde ve diş yapısında bozulmalar olabilir.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.