Kırıkkale ve Çorum’da işsizliği bitirecek proje

Kırıkkale ve Çorum’da işsizliği bitirecek proje
Kırıkkale Üniversitesi, Çorum Hitit Üniversitesi ile birlikte anlamlı bir projeye imza attı. 'Yeni istihdam alanları için yeni yetenekler' Avrupa Birliği destekli projenin açılışı gerçekleştirildi.

YENİ YETENEKLER BULUNACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı’nın "EuropeAid/167108/ID/ACT/TR" numaralı çağrısı kapsamında Kırıkkale Üniversitesi ve Çorum Hitit Üniversitesi işbirliğiyle önemli bir proje hayata geçiyor. 'Yeni istihdam alanları için yeni yetenekler' Avrupa Birliği destekli projenin açılışı gerçekleştirildi. Proje kapsamında hem üniversite öğrencilerine yeni istihdam ve mesleki alanlar hem de üniversite dışında bulunan gençlere yönelik yeni yeteneklerin keşfedilmesi amaçlanıyor.

e4.jpg

PROJE 12 AY BOYUNCA SÜRECEK

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını proje koordinatörü Süleyman Ersöz yaptı. Ersöz, " “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Odaklı İyi Bir İş Geleceği Yaklaşımının Desteklenmesi Hibe Programı” Çağrı başlığı kapsamında Kırıkkale Üniversitesi liderliğinde Hitit Üniversitesi ile birlikte “Yenı Işler Içın Yenı Becerıler (New skills for new jops)” başlığında hazırlamış olduğumuz proje teklifimizi Ağustos 2020 tarihinde sunduk. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından değerlendirme süreçlerinden geçtikten sonra 1 Ekim 2023 tarihinde 12 ay sürecek olan projemize başlanmıştır.”

e1.jpg

İŞ ALANINDA TEKNOLOJİYE İHTİYAÇ VAR

“Bugünde Proje sponsoru, proje yöneticisi, proje ekibi, proje yararlanıcaları ve diğer paydaşların katılımıyla gerçekleştirmekte olduğumuz proje başlatma açılış toplantısı ile projenin resmen başladığını ilan etmek için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Dünya Ekonomik Forumu'nda yapılan bir araştırmaya göre, görüşülen çalışanların %87'si yapay zeka gibi yeni teknolojilerin iş deneyimlerini geliştireceğine inanıyor ve önümüzdeki birkaç yıl içinde boş zamanlarını mevcut becerilerini tamamlayacak yeni beceriler öğrenmek için harcamaya istekli."

"Dünya genelinde 375 milyon kadar çalışanın meslek kategorilerini değiştirmesi ve yeni beceriler öğrenmesi gerekebileceği, çünkü işlerin yaklaşık %60'ında iş faaliyetlerinin en az üçte birinin otomatikleştirilebileceği söyleniyor. Dünya genelinde 2030 yılına kadar 400 milyon ila 800 milyon kişinin otomasyon nedeniyle yerinden olabileceği ve yeni işler bulması gerekebileceği tahmin edilmektedir.”

e3.jpg

İSTEĞE BAĞLI ÇALIŞMAYI ÖN PLANA ÇIKARACAK

“Otomasyon ve yapay zekanın hızla ilerlediği günümüzün teknoloji odaklı dünyasında, yeni neslin daha iyi ve insana yakışır işler bulabilmesi için ileri düzeyde niteliklere sahip olması zorunludur. Bu, endüstri 4.0'ın doğal bir sonucudur. Bu dönüşüm aynı zamanda işlerin doğasında da bir değişimi beraberinde getirecek, sadece artan teknik yetkinlikler değil aynı zamanda kişiler arası beceriler de gerektirecek ve uzaktan, esnek ve isteğe bağlı çalışmayı ön plana çıkaracaktır."

"Bu beceri açıklarının, dijital çağda işin evrimi ile kaçınılmaz olan eğitim ve öğretim sistemleri aracılığıyla ele alınması gerekmektedir. Bu gerçek, nitelikli işgücü bağlamında Türkiye ekonomisi için büyük önem taşımaktadır. Türkiye'nin temel demografik özelliği genç ve dinamik bir nüfusa sahip olmasıdır. Demografik pencere fırsatı olarak tanımlanabilecek bu durumun istihdam ve üretim bağlamında etkin bir şekilde kullanılması gerekmektedir.”

e2.jpg


“Bu gerçek ışığında, insana yakışır iş yaklaşımı ve toplumsal cinsiyet eşitliğine odaklanarak istihdam edilebilirliğin ve istihdamın artırılması için sürdürülebilir yapılar oluşturmak projemizin temel amacı olmuştur. İşgücü piyasasında karşılaşılan en önemli sorunlardan biri işgücü arzı ve talebi arasındaki uyumsuzluk yani işgücünün gerekli beklentilere cevap vermemesidir."

"Bu çerçevede projemiz faaliyetlerinde; sanayi kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücü talebini karşılayacak beceride ve yetenekte gençlerin eğitilmesi ve İnsana Yakışır İş ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kültürü ile ilgili tüm dinamiklere dikkat çekmek ve projenin geniş bir paydaş grubu tarafından sahiplenilmesini sağlamak için farkındalık arttırma toplantıları yer almaktadır. Proje Kırıkkale ve Çorum bölgesinde yürütülecektir” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.