Kamu çalışanlarına emeklilik müjdesi!

Kamu çalışanlarına emeklilik müjdesi!
Türkiye'de emeklilik hakkı ve prim gün sayısı, epeyce vatandaşın her zaman araştırdığı ve tartışma yaratan önemli bir konu haline geldi. İşte, erken emeklilik şartları...

KAMU ÇALIŞANLARI HEYECANLI

Türkiye genelindeki milyonlarca kamu çalışanını sevindirecek bir gelişme yaşandı. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun son düzenlemesi ile milyonlarca memur, erken emeklilik hayallerine bir adım daha yaklaşıyor.

emekli-2.jpg

PRİMİNİ ÖDEYEYREK EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ

En az 10 yıl boyunca memur olarak çalışıp kendi isteğiyle ayrılanlar, isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek emekli olma hakkına sahiptir. Eylül 2004'ten önce işi bırakanlar 3 ay, bu tarihten sonra ayrılanlar ise 6 ay içinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuruda bulunmalıdır.

ZAM HAKKI KAYBI YAŞANMAYACAK

EYT yasası kapsamında veya normal emeklilik durumunda, SSK veya Bağ-Kur'dan emekli olanların kamuda işe başlaması durumunda emekli aylıkları kesilmektedir. Ancak memuriyetten ayrılıp tekrar emekli aylığını almaya başlayanların bu süre içindeki zamlarında bir hak kaybı yaşanmamaktadır.

1080xauto.jpg

HİZMET BORÇLANMALARI VE SİGORTA BAŞLANGICI ÖNE ÇEKİLEBİLECEK!

Sosyal Güvenlik Kurumu, memur statüsünde çalışanlara yönelik 19 Ekim 2023 tarihli genelge ile hizmet borçlanmaları ile sigorta başlangıç tarihini öne çekme imkanı tanımıştır. Bu genelge, Yargıtay kararı üzerine yapılan bir düzenlemedir ve hizmet borçlanması yapan memurların borçlandıkları süre, emeklilik hesaplanırken dikkate alınacaktır.

sgk-krju-cover.jpg

EMEKLİLİK SÜRELERİ KISALACAK

Bu yeni düzenleme ile Ekim 2008 sonrası ilk defa memur olanlar, öncesindeki SSK, Bağ-Kur veya özel sandık kapsamındaki sigortalarını değerlendirerek emeklilik sürelerini kısaltabileceklerdir. Emeklilik sonrasında kamuda çalışmaya devam eden memurların aylıklarından kesilen destek primi ise emeklilik üzerinde bir etkisi bulunmayacaktır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.