Atatürk’ün en sevdiği şarkıları biliyor musunuz?

Gazi Mustafa Kemal Atatürk askerlik özelliklerinin yanı sıra müziğe ve sanata da ilgi duymaktaydı. Aynı zamanda sanatı çağdaşlaşmanın en önemli aşaması olarak görmüştür. İşte ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün en sevdiği şarkılar...

KİMSEYE ETMEM ŞİKÂYET

Atatürk'ün en sevdiği şarkılardan biri olan "Kimseye Etmem Şikâyet" şarkısı, bu Klasik Türk müziği eserinin güftesi İhsan Raif Hanım'a, bestesi ise Kemani Serkis Efendi'ye aittir. En bilinen yorumlarından biri Müzeyyen Senar'a aittir.

ataturk-4.jpg

VARDAR OVASI

Anonim olan bu türkünün hikayesi ise 1371 yılına, Osmanlı’nın Anadolu ve Rumeli’deki fetih harekatına uzanıyor.

atataruk2.jpg

İZMİR'İN KAVAKLARI

İzmir’in Kavakları türküsü, Segah makamında,9/8 lik ritime sahip zeybektir. Muzaffer Sarısözen tarafından kaynak kişi Ekrem Güyer'den derlenip notaya alınan türkü, 337 repertuvar numarasıyla TRT arşivine kaydedilmiştir.

ataturk3.jpg

FİKRİMİN İNCE GÜLÜ

Bestesinin 1865-1927 yılları arasında yaşamış olan Muallim İsmail Hakkı Bey'e ait olduğu sanılmaktadır. Fikrimin İnce Gülü şarkısını pek çok sanatçı seslendirmiştir. Ancak en bilinen yorum Müzeyyen Senar tarafından yapılmıştır.

ataturk1.jpg

DEĞİRMENE UN YOLLADIM

Şerif İçli tarafından bestelenen şarkı yine Müzeyyen Senar seslendirmiştir.

ataturk-sevdigi-sarkilar.jpg

ÇİLE BÜLBÜLÜM ÇİLE

1932'de bestelenen ve Safiye Ayla tarafından seslendirilen muhayyer makamındaki "Çile Bülbülüm Çile" adlı şarkı Ata’nın en sevdikleri arasındaydı.

YANIK ÖMER

Yanık Ömer, Türk halk müziğinin en sevilen ve bilinen türkülerinden biridir. Bu türkü, genellikle vatanseverlik ve kahramanlık temalarını işleyen, epik bir anlatıma sahiptir. Atatürk’ün sevdiği seslerden biri olan Safiye Ayla tarafından seslendirilmiştir.

YEMEN TÜRKÜSÜ

Yemen Türküsü, Yemen'de çatışmada ölen Osmanlı askerleri için yakılmış bir ağıttır.

ATA BARI

1936'da Balkan Oyunları Festivali'ne katılan Artvin mahalli halk oyunları ekibi, Atatürk'ün huzurunda Artvin barı'nı oynarlar. Oyun ve şarkı Atatürk'ün çok hoşuna gider, tekrar oynanmasını isteyerek kendisi de barbaşı olarak oyuna katılır, sonuna kadar oynar. Bunun üzerine, bu anıyı yaşatmak için yazışmalar yoluyla oyunun adı Atabarı olarak değiştirilir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.