Alışverişte IBAN Tehlikesi

Alışverişte IBAN Tehlikesi
Son dönemde pandeminin etkisiyle de, iki tıkla para transferi sağlayan IBAN yöntemi, alışverişte yaygın olarak kullanılmaya başladı

VERGİDEN KAÇMA YÖNTEMİ

Fiş vermek istemeyen birçok işyeri sahibi, müşterilerini IBAN’a yönlendiriyor. Uzmanlara göre bu yöntem; vergi kaybına ve vatandaş için de güvenlik sorunlarına yol açıyor.POS cihazından kaçma, dolaylı yoldan vergi vermeme, fiş kesmeme ve banka komisyonundan kaçma kaçış yöntemi olarak kullanılan hesaba havale yöntemi oldukça rağbet görmekte. Bu uygulama; giyim sektöründen teknoloji mağazalarına, sağlık sektöründen semt pazarına kadar kullanılıyor. Hatta bakkallar bile bu yöntemle ödeme alıyor.

shutterstock-461355724.jpg

İSPAT EDİLEMEZ

Birçok işletme, müşterilerine ‘nakit yoksa IBAN olur’ önerisi sunuyor. Ancak vatandaş için kolayına gelen bu yöntem bazı riskleri de barındırıyor. Pazarcı, tuhafiyeci, berber, gibi küçük işletmeler de bunu kullanıyor. Tüketici Konfederasyonu) Başkanı Aydın Ağaoğlu tüketicileri uyararak, "Fatura, fiş kesmemek için kullanılan bu yöntem son zamanda daha da yaygınlaştı. İyi niyetli işletmeler de var ama sonuç olarak vergi kaybına neden oluyor. IBAN’a para havale eden müşteri kusurlu bir mal ya da hizmet aldıysa bunu kanıtlayamaz çünkü ortada fiş ya da fatura yok” ifadelerini kullandı.

689873.jpg

YASADIŞI BAHİS TEHLİKESİ

Uzmanlara göre ödemeler, bilinçsizce yapılırsa ilerleyen zamanda kişinin soruşturma geçirip suça karışma ihtimalini de doğuruyor. Açıklama yazılmadan gönderilen paralar, ileride o hesabın sahibi uyuşturucu, terör gibi suçlara karışırsa para transferleri araştırmaya alınabilir. Kıyafet satan bir dükkandan birkaç ürün aldınız ve IBAN’la ödeme yaptınız diye bahis suçundan dolayı zan altında kalabilirsiniz. Kendinizi ispat edene kadar da sancılı bir süreç geçirebilirsiniz.

380815.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.